Товарний облік для малого бізнесу: навіщо він потрібен

Системний товарний облік необхідний для контролю всіх процесів, що відбуваються в компанії. За його допомогою керівник бачить результати роботи з постачальниками, аналізує залишки на складі, показники продажів, суми витрат і прибутку.

Здавалося б, облік товару в магазині актуальний тільки для великих підприємств із тисячами найменувань та філіями в різних містах. Проте це вигідно й необхідно також представникам малого бізнесу, особливо якщо в майбутньому вони планують розширятися.

Товарний облік для малого бізнесу: навіщо він потрібен

Які можливості дає постійний товарний облік

Якщо не знати про наявні залишки на складі та позиції, які користуються найбільшим попитом, важко планувати закупівлі. Завжди є ризик придбати нерентабельні позиції, наявність яких за невеликого асортименту тільки погіршить репутацію компанії. Крім того, відсутність контролю погано впливає на внутрішню дисципліну.

Якщо у вас є касири, вони зможуть красти виторг, адже ви не знаєте, скільки грошей там має бути. Нечесні постачальники матимуть можливість відправляти менше, ніж оплачено, і керівник ніяк не дізнається про це. Ніяк не можна отримати актуальну інформацію щодо кількості проданого товару на день, тому комірники також можуть щось привласнити собі.

Системний товарний облік ー це:

  • відстеження всього шляху продукту. Фіксується його надходження від постачальника, розміщення або переміщення, а також реалізація чи списання. За цими даними стає зрозумілою точна сума виторгу на кінець дня;
  • систематизація закупівель. Облік дає керівникові достатньо інформації для аналізу попиту залежно від сезонності, популярності тощо. А фіксація повернень допоможе визначити відсоток бракованих позицій;
  • відсутність шахрайства і крадіжок. Коли на складі безлад, працівники завжди можуть привласнити щось собі. За допомогою обліку дуже просто швидко виявити факт нестачі та зрозуміти, хто в цьому винен.

Оптимізація закупівель призведе до того, що товари більше не будуть залежуватись на складі. Все тому, що керівник замовляє тільки популярні позиції або ті, що будуть користуватися попитом до сезону, свята. Це допоможе збільшити показники продажів та завоювати гарну репутацію серед клієнтів.

Які можливості дає постійний товарний облік

Переваги програмного забезпечення для товарообігу

Постійно контролювати та відстежувати операції зручно за допомогою спеціального сервісу онлайн у хмарі. Його дуже просто інтегрувати з іншими програмами, сканерами чи обладнанням для друку чеків. Витрати часу й зусиль будуть мінімальними, а результат приємно вразить.

Програму в хмарі від USAP.ONLINE не потрібно встановлювати на ПК, адже всі дані зберігаються на віддаленому сервері. Для доступу достатньо відкрити її, знадобиться тільки планшет, ноутбук або смартфон із підключенням до інтернету. Бачити інформацію можна в будь-який час і день тижня, навіть перебуваючи за кордоном.

За допомогою програми автоматизації обліку вийде:

  • швидко оформити продаж чи сформувати замовлення. Останній момент особливо актуальний для інтернет-магазинів, адже їм важливо відправляти товари клієнтам без затримок;
  • керувати цінами й асортиментом. У програмі завжди видно, скільки позицій знаходиться на складі на даний момент і чого не вистачає. Також є можливість фіксувати й розраховувати вартість, вказувати націнки;
  • працювати з документами без паперової тяганини. Звітність, накладні та багато іншого ー це все формується та зберігається в електронному вигляді. Для будь-якого тарифу немає обмежень за кількістю документів.

USAP.ONLINE ー це можливість оптимізувати облік товарів і зробити його ефективним.