Що таке Net Metering і Net Billing?

У світі, де відновлювана енергетика набуває дедалі більшого значення, з'являються нові механізми підтримки виробників «зеленої» електроенергії. Особливу увагу привертають Net Metering та Net Billing. Компанія Solar Garden, лідер у впровадженні фотоелектричних технологій в Україні, пояснює, що це за механізми і яке їхнє значення для розвитку сонячної енергетики.

Що таке Net Metering і Net Billing?

Net Metering: «чистий облік»

Net Metering, що дослівно означає «чистий облік», - це система, що дає змогу власникам сонячних електростанцій (СЕС) ефективно використовувати отриману електроенергію. Основний принцип полягає в тому, що надлишкова енергія «зберігається» в загальній електромережі, а власник може використовувати її пізніше, коли це необхідно.

Фактично це працює наступним чином:

  • Коли сонячна електростанція виробляє більше електроенергії, ніж потрібно власнику, надлишок передається в мережу.
  • Лічильник «крутиться назад», фіксуючи передану енергію.
  • Коли власнику потрібно більше енергії (наприклад, вночі або взимку), він може «забрати» раніше передану електроенергію з мережі.

Система накопичення енергії дає максимальну вигоду, особливо якщо використовувати її з метою подальшого продажу за Net Billing. Завдяки цим механізмам з'являється можливість ефективно управляти енергоспоживанням і максимізувати вигоду від сонячної генерації.

Net Billing: особливості та принцип роботи

Така система являє собою більш складну систему, що базується на фінансових розрахунках. Якщо в Net Metering облік ведеться в кіловат-годинах, то Net Billing оперує грошовими одиницями.

Принцип роботи Net Billing:

  • Надлишкова енергія продається в мережу за певною ціною.
  • Ця сума зараховується на рахунок власника СЕС.
  • Коли власник споживає енергію з мережі, вона оплачується з цього рахунку.

Ця система особливо вигідна для власників установок зберігання електроенергії Energy Storage. Такі установки дають змогу накопичувати її в періоди низького попиту і продавати в мережу, коли вартість електроенергії висока.

Net Billing: особливості та принцип роботи

За новинками в галузі сонячної енергетики постійно стежить «Солар Гарден», впроваджуючи інноваційні рішення. Це включає використання більш ефективних фотоелектричних модулів, «розумних» систем моніторингу та управління енергоспоживанням. Такий підхід гарантує, що інвестиції в СЕС залишаються актуальними та ефективними протягом тривалого часу.

Інвестуючи в сонячну енергетику та системи накопичення енергії сьогодні, ви не тільки забезпечуєте свою енергетичну незалежність, а й робите внесок у розвиток сучасної, збалансованої енергосистеми України. З Solar Garden ви отримуєте надійного партнера, який допоможе вам ефективно використовувати всі переваги нових механізмів підтримки виробників «зеленої» енергії.