10 основних вказівок щодо дизайну UI/UX мобільних додатків

Якщо ви хочете, щоб ваш мобільний додаток був успішним, запровадьте ці практики дизайну інтерфейсу користувача/UX у свій процес.

Ні для кого не секрет, що мобільні телефони є основним засобом спілкування та доступу до Інтернету. Перегляди на робочому столі та версії додатка – це чудово, але існує більша ймовірність того, що користувачі отримають доступ до вашого додатка зі своїх телефонів. Таким чином, нехтування мобільним переглядом вашої програми зменшує її шанси на успіх, незалежно від її функціональності чи використання.

Отже, на що слід звернути увагу, щоб забезпечити оптимальну естетику та зацікавити користувача? У цій статті ми розглянемо найважливіші вказівки щодо дизайну UI/UX мобільних додатків для створення успішного мобільного додатка.

1. Простий і візуально привабливий інтерфейс

Уявіть собі, що ви входите в кімнату з кількома яскравими контрастними кольорами та яскравими меблями. Швидше за все, ви миттєво відчуєте себе приголомшеним і вийдете з кімнати. Це описує будь-яку реакцію користувача на надто складний інтерфейс або дизайн.

Простота та мінімалізм є ключовими для того, щоб ваша програма була максимально привабливою. Уникайте використання яскравих, суперечливих кольорів, показних елементів або яскравих значків і шрифтів. Натомість підтримуйте чистий інтерфейс із простим, але інтригуючим дизайном і суворо дотримуйтесь теорії кольорів дизайну.

2. Адаптивність

Користувачі частіше взаємодітимуть із вашою програмою на своїх мобільних телефонах, ніж на настільних комп’ютерах. Тому завжди враховуйте зовнішній вигляд своєї програми на різних мобільних пристроях і різних розмірах екрана.

Оптимізуйте вміст своїх сторінок для менших екранів із більш гнучкими макетами, відносними розмірами шрифтів і масштабованою графікою, яка зберігає якість. Замість фіксованих елементів використовуйте ті, які можна зручно підлаштувати під будь-який розмір екрану без негативного впливу на дизайн.

Щоб реалізувати це, варто дізнатися про точки зупину та CSS-трюки медіа-запитів.

3. Високий зворотній зв'язок і взаємодія

Зворотний зв’язок може бути візуальним, як-от ефекти й анімація, слуховим або тактильним у випадку тактильних відчуттів. Додаток без зворотного зв’язку чи взаємодії є нудним і різко знижує задоволення та досвід користувача. Однак включення їх у дизайн вашого мобільного інтерфейсу користувача повідомляє про успішність взаємодії користувача з вашою програмою.

Наприклад, панелі завантаження є чудовими варіантами для надання користувачам уявлення про фонові процеси або завантаження сторінки. Крім того, повідомлення про помилки вказують на помилки або проблеми та допомагають користувачеві їх вирішити.

Незалежно від того, яку форму зворотного зв’язку ви виберете, переконайтеся, що вона описова, приваблива та зрозуміла для користувача. Пам’ятайте, що зворотній зв’язок – це допоміжний елемент, тому він не повинен бути переважним або відволікати від основного повідомлення сторінки.

4. Зручна навігація

Жодна програма не є повною без гарної навігаційної панелі, але, на жаль, це одна з найбільш недоліків у більшості дизайнів мобільного інтерфейсу. Навігація забезпечує чудову взаємодію з користувачем і покращує взаємодію користувача з програмою.

Зручна навігація має бути простою, прямою та послідовною на різних екранах. Він має бути помітним і відрізнятися від фону, особливо для гамбургерного меню. Не використовуйте аматорські кольори для покращення його видимості; натомість зберігайте комбінації кольорів вашої сторінки.

Ваша панель навігації також має бути чутливою та не виглядати перевантаженою на екранах мобільних пристроїв. Щоб реалізувати це, ви можете використовувати базові принципи адаптивного веб-дизайну.

5. Логічна ієрархія змісту

Коли люди швидко переглядають будь-яку сторінку з інформацією, вони, як правило, швидше сприймають більш помітний, більш жирний текст. Це показує важливість ієрархії вмісту, оскільки комунікація є однією з головних цілей дизайну.

Ієрархія вмісту — це просто впорядкування вмісту або елементів макета в порядку їхньої важливості. Іншими словами, найважливіший текст або функція має бути найсміливішим і найпомітнішим.

Основний вміст, як-от заголовки, банери, навігація чи заголовки, які повідомляють про загальну мету вашої програми, має бути першим. Далі йде ваш вторинний вміст, як-от підзаголовки, спеціалізований текст третинного рівня, і, нарешті, допоміжний вміст, як-от виноски чи контактна інформація.

Невдале розташування цих розділів неминуче заплутає вашого користувача, що призведе до поганої взаємодії з користувачем.

6. Дизайн для швидкого завантаження

Немає нічого більшого розчарування, ніж повільне завантаження сторінки з функціями, для появи яких потрібен деякий час. Хоча іноді це можна пояснити поганим підключенням до Інтернету, це також може бути результатом великих елементів і графіки.

Щоб підтримувати взаємодію з вашим додатком, оптимізуйте медіа- та графічні файли для скорочення часу завантаження. Використовуйте сучасні засоби стиснення зображень, які зменшують вашу графіку та файли зображень без шкоди для їх якості.

Крім того, перевірте використання веб-шрифтів, оскільки вони можуть уповільнити час завантаження. Звичайно, креативність важлива під час проектування, але пам’ятайте про розмір та ефект, перш ніж включати будь-який елемент у свій дизайн.

7. Конструкція для використання однією рукою

Більшість людей керують своїми мобільними телефонами однією рукою; таким чином, ваша програма повинна дозволяти використовувати одну руку, щоб покращити взаємодію з користувачем. Елементи та елементи керування, які часто використовуються, як-от форми, панелі навігації та панелі пошуку, слід розміщувати в області, доступній для великого пальця. Це запобіжить користувачеві постійно змінювати рукоятку, щоб пристосуватися до макета вашої програми.

Інші поради щодо використання однією рукою включають вертикальне прокручування, зручні для пальця розміри елементів і плаваючу кнопку дії. Залежно від мети вашої програми, плаваюча кнопка дії дозволяє користувачеві швидко отримати доступ до важливого заклику до дії.

8. Дотримуйтеся правил мобільної платформи

Незалежно від того, чи розробляєте ви для Android, iOS чи будь-якої іншої мобільної операційної системи, завжди дотримуйтеся вказівок платформи та мови дизайну. Приклади включають інструкції Android щодо матеріального інтерфейсу (HIG) для iOS.

Це допоможе вашому користувачеві краще ознайомитися з вашою програмою та підтримує її узгодженість з іншими програмами на платформі. Усі додатки мають унікальний стиль, і ваш теж має бути, але уникайте надмірного налаштування рекомендованих кольорів, піктограм і посібників із стилю платформи.

9. Консистенція та однорідність

Підтримка узгодженого шаблону у вашій програмі дуже важлива для взаємодії з користувачем. Такі елементи дизайну, як колір, типографіка чи шрифт, піктограми та розміщення логотипу, резонують з усіма користувачами, а відсутність одноманітності швидко збиває користувачів з пантелику.

Виберіть колірну палітру свого додатка та збережіть ці кольори на всіх екранах. Це також стосується інших візуальних елементів, таких як розмір і стиль шрифту, значки та логотипи.

Нарешті, розміщення елементів є таким же важливим, як і самі елементи, тому дотримуйтеся узгодженого макета або порядку. Для додаткової обережності та гармонії можна використовувати систему сітки.

10. Тестування та ітерація

Користувальницьке тестування (також називається тестуванням зручності використання) — це процес, за допомогою якого користувачі тестують програму та взаємодіють із нею, щоб надати відгук. Це важливо, оскільки дає розуміння типового мислення, потреб і проблемних моментів звичайного користувача. З іншого боку, ітерація передбачає включення цього відгуку для покращення інтерфейсу та функціональності програми для кращого досвіду.

Ці процеси допоможуть вам удосконалити свій дизайн, щоб зробити ваш мобільний додаток більш зручним для користувача та збільшити його шанси на успіх.

Створюйте вражаючі дизайни мобільних додатків
Багато роботи йде на створення приголомшливих дизайнів мобільного інтерфейсу користувача/UX, починаючи з розуміння його основ. Ознайомтеся з основними принципами мобільного дизайну, використовуючи популярні онлайн-курси, книги та навчальні табори з дизайну. Найважливіше те, що ця сфера розвивається щодня, тому ніколи не переставайте вчитися і завжди застосовуйте свої нові знання.