Що таке API і для чого він використовуються?

Ймовірно, ви раніше зустрічали термін API під час перегляду веб-сторінок. Продовжуйте читати, щоб дізнатися, що таке API і як їх можна використовувати.

Програмні інтерфейси прикладних програм (API) використовуються у веб-додатках, фінансових установах та відеоіграх тощо. Вони визначають, як веб-додатки підключаються та взаємодіють, сприяючи успіху кількох компаній, які покладаються на передачу даних онлайн.

Отже, що таке API і як їх можна використовувати?

Що таке API?

API - це абревіатура від Application Programming Interface.

API — це набір чітко визначених стандартів або правил, які дозволяють різним комп’ютерним програмам обмінюватися даними. API визначають, як програми надсилають запити на дані, запити, які можна зробити, і обмін даними між різними програмними програмами.

Наприклад, коли програма відстеження польотів відображає літаки в певному місці, програма отримує дані від служби даних відстеження польотів за допомогою API.

З точки зору доступності існує чотири основних типи API: загальнодоступні, партнерські, приватні та складені.

Публічні API, як випливає з назви, широко доступні. Вони призначені для використання програмами сторонніх виробників і зовнішніми розробниками. Прикладами публічних API є Twitter API та PayPal API. Партнерські API, з іншого боку, доступні лише для вибраної групи організацій або осіб, які встановили партнерство з постачальником API.

Приватні API використовуються в певній організації та не доступні стороннім особам. Тим часом складені API поєднують кілька API від різних постачальників в один інтерфейс. Розробники використовують складені API для доступу до різних служб за допомогою одного виклику API, підвищуючи ефективність і зменшуючи складність.

Типи API за дизайном

API відрізняються за стилем і архітектурою залежно від систем, для яких вони розроблені. Ось найпоширеніші класи стилів API.

Веб API

Веб-інтерфейси API передають запити від веб-додатків і відповіді сервера через протокол передачі гіпертексту (HTTP) або захищений протокол передачі гіпертексту (HTTPS), що представляє архітектуру клієнт-сервер. Більшість підприємств і організацій використовують веб-інтерфейси API для підключення програм і обміну даними. Прикладом веб-API є Google Maps API, який можна використовувати для відображення інтерактивних карт на вашому сайті.

API бази даних

Як випливає з назви, API бази даних дозволяють системам керування базами даних і програмам спілкуватися. Це досягається шляхом написання запитів до сервера бази даних для доступу до інформації, зміни таблиць тощо. Популярним прикладом є API бази даних ORDS, який дозволяє виконувати команди SQL і PL/SQL для баз даних Oracle.

API ОС

API операційної системи (ОС) надають інструкції щодо того, як програми можуть використовувати ресурси операційних систем. Усі операційні системи мають API, наприклад Windows API.

Віддалені API

Віддалені API визначають, як програми, що працюють на різних комп’ютерах, взаємодіють одна з одною. Ці віддалені програми зазвичай підключаються через мережу Інтернет, тому багато віддалених API розроблено на основі веб-стандартів. Наприклад, Twitter API дозволяє розробникам отримувати доступ до трендів, твітів і профілів.

Як використовуються API?

Веб-сайти бронювання подорожей, як-от Skyscanner і Booking.com, використовують веб-інтерфейси API для збору даних про рейси клієнтів і пункти призначення. Ви можете миттєво підтвердити наявність номерів у готелі та тривалість перебування в режимі реального часу, обмінявшись своїми запитами та даними з готелем.

Компанії, такі як Oracle Eloqua, Salesforce і Marketo, використовують API для інтеграції програм для покращення маршрутизації потенційних клієнтів. Це дозволяє відділам доходів передавати дані про потенційних клієнтів між системою управління взаємовідносинами з клієнтами (CRM) і маркетинговою платформою, а команді підтримки клієнтів передавати інформацію між системою обробки платежів і службою підтримки, щоб краще контролювати додаткові продажі, поновлення тощо.

Платформи соціальних мереж, такі як Facebook, використовують API для обробки зв’язку між віддаленими кінцевими точками та платформою. Навіть роботу ботів Twitter залежить від API. API також використовуються API служб і віджетів, як-от Карти Google і Служби звітів про погоду, щоб надавати користувачам місцезнаходження або звіти про погоду за допомогою простого пошуку в Інтернеті.

Крім того, API знаходять застосування у фінансових і платіжних системах, оскільки банкам потрібні API для зв’язку своїх серверних систем із віддаленими користувачами для обробки депозитів, переказів, перевірки балансу та електронних платежів. Такі бренди, як PayPal, eBay і Amazon, покладаються на API для обробки платежів.

Не залишаються осторонь галузі судноплавства та ланцюгів постачання. Обробка та доставка ваших замовлень генерує багато даних у реальному часі, коли ви здійснюєте покупки в Інтернеті. API використовуються, коли ви відстежуєте свої посилки, перевіряєте статус доставки та бачите поточне місцезнаходження своїх замовлень.

Як зберегти ваші API безпечними, надійними та простими у використанні

API відіграють важливу роль у забезпеченні бездоганної інтеграції між системами. Однак вони можуть бути схильні до проблем безпеки та кібератак. Ось п’ять хороших практик, якими можна скористатися.

1. Тестування та забезпечення якості

Використовуючи рамки та інструменти автоматизованого тестування, ви можете виконувати високоякісні тести та процедури забезпечення якості на своєму API. Ці інструменти допомагають виявити вразливі місця у вашому API та захистити його від розголошення конфіденційних даних, обходу автентифікації та неналежного контролю доступу.

2. Безпечний зв'язок

Ви можете захистити зв’язок через API за допомогою протоколів, таких як HTTPS, для шифрування переданих даних. Це захищає конфіденційність і цілісність даних, якими обмінюються ваші клієнти API. Він також захищає ваш сервер від атак підслуховування та підробки даних.

3. Обробка та журналювання помилок

Обробка включає в себе розробку механізмів для виявлення та керування помилками, тоді як ведення журналу передбачає запис важливої інформації про помилки та події під час виконання API. Ці процеси допомагають виконувати ефективні процеси аудиту та налагодження.

4. Автентифікація та авторизація

Це передбачає використання перевірок і облікових даних для ідентифікації будь-кого, хто намагається отримати доступ до вашого API. Деякі широко поширені методи авторизації API включають OAuth 2.0 і ключі API. Ці методи гарантують, що лише законні особи можуть взаємодіяти з вашим API.

5. Ретельна документація та підтримка розробників

Надання вичерпної та актуальної документації та підтримка розробників для вашого API полегшує розуміння та інтеграцію вашого API. Використовуючи точні методи автентифікації в документації, розробники можуть зрозуміти, як перевіряти запити API, зменшуючи вразливість механізму перевірки.

Крім того, використання кінцевих точок API, параметрів і кількох каналів підтримки для структурування запитів запобігає таким проблемам безпеки, як ін’єкційні атаки та підробка даних.

Спростіть свій робочий процес за допомогою API

API є потужними, оскільки дозволяють безпечно отримувати доступ до даних і зовнішніх функцій. Маючи понад 24 000 доступних API, ви можете скористатися функціональністю такої програми, як Google Translate, не вводячи жодного рядка коду.