8 тенденцій веб-дизайну, які ми помітили у 2023 році

Тенденції веб-дизайну приходять і йдуть, але ці визначні моменти 2023 року привернули нашу увагу — деякі з них залишаться тут і після 2023 року.

Дизайнери заразлива група. Як тільки один стиль веб-дизайну з’явиться, ви почнете бачити його всюди. У 2023 році ми помітили кілька чудових тенденцій у веб-дизайні, і ми думаємо, що вони залишаться на місці ще деякий час.

Незалежно від того, чи шукаєте ви натхнення для свого наступного проекту веб-дизайну, чи просто прагнете отримати творче натхнення, ці яскраві тенденції веб-дизайну з 2023 року змусять ваш творчий потік.

1. Мінімалізм

Мінімалізм у веб-дизайні пропонує чистий і зрозумілий простір, коли користувачі заходять на веб-сайт. Через те, що на сторінці менше, мінімалістська веб-сторінка потребує чіткого та чіткого інтерфейсу користувача та відсутності помилок у дизайні.

Мінімалістична веб-сторінка часто буде одноколірною або навіть монохромною, із жирною типографікою та мінімальною кількістю зображень. Зазвичай він будується за сіткою, що є одним із золотих правил графічного та UX/UI дизайну.

Якщо веб-сторінка використовує зображення, вона може використовувати одне велике зображення як фон усієї сторінки або акуратно розміщене в системі сітки. Жирний і легко читаний текст із невеликою кількістю слів є ще одним чудовим уявленням про мінімалістичний дизайн.

М’які градієнти — ще одна функція, яку ми знайшли в багатьох мінімалістичних веб-дизайнах. У той час як градієнти мають кілька кольорів, тонка зміна між ними разом із жирною темною типографікою є ніжною та заспокійливою для глядача.

2. Y2K

Модні тенденції Y2K за останні роки виникли звідусіль, і те саме можна сказати про веб-дизайн. Y2K — це 2000-ті, відомі у світі моди брюками-кльош, обіймами на стегнах і яскравими кольорами. Але як це пов’язано з веб-дизайном?

Ностальгічний тренд охопив веб-дизайн. Не лише з поверненнями до 2000-х років, але навіть з аспектами комп’ютерних стилів 90-х і візерунків із телевізорів 80-х і 90-х, як-от Saved by the Bell.

Ми спостерігаємо цю тенденцію в піксельному дизайні та стилях бульбашок, часто також намальованих від руки. Ви можете знайти веб-сайти, створені у 2023 році, але виглядають як Windows 98. Це ретро-відчуття веселе та все ще функціональне на основі сучасних стандартів UX/UI.

3. Краща доступність

Інклюзивний веб-дизайн не повинен бути трендом, і ми сподіваємося, що краща доступність веб-дизайну залишиться надовго. У 2023 році ми помітили набагато більше доступних функцій і елементів дизайну, ніж у попередні роки.

Від висококонтрастних колірних палітр, які відповідають співвідношенню WCAG для доступного веб-дизайну, до інклюзивних інструментів, як-от інтегрованих програм зчитування з екрана, підписів і субтитрів, а також альтернативного тексту — немає нічого кращого, ніж запросити всіх до взаємодії з вашими веб-сторінками.

Використання мінімалізму в дизайні також корисно для доступних функцій, оскільки зазвичай мінімалістична веб-сторінка містить великі жирні шрифти, які легко читати. Мінімалістична сторінка не має занадто багато меню чи складних способів навігації веб-сайтом.

4. 3D елементи

3D-елементи в тренді в графічному дизайні та дизайні UX/UI; це відродження викликає ностальгію за ранніми 2000-ми роками, нагадуючи такі популярні дизайни, як пухирчасті рюкзаки та дивани, що надуваються. Багато веб-сторінок мають 3D-елементи або багатошарові елементи, які передбачають глибину.

Додавання глибини та шарів за допомогою тіней і текстур – це чудовий спосіб додати 3D-атмосферу до вашого веб-дизайну. Вам навіть не потрібно використовувати 3D-елементи, щоб досягти ефекту, хоча додавання 3D-функцій допоможе.

Є багато місць для створення власних 3D-елементів, які можна включити у свій веб-дизайн, наприклад Spline або Blender, і ви можете малювати імпортовані 3D-моделі в Procreate. Ви також можете візуалізувати 3D-об’єкти для веб-дизайну за допомогою програми React, щоб перейти до цієї тенденції.

5. Адаптивний дизайн

Відповідно до Exploding Topics, оскільки більшість людей мають доступ до Інтернету з мобільного пристрою, переконатися, що ваш веб-дизайн адаптивний, як ніколи важливо.

Адаптивний дизайн не тільки в тренді, але й необхідний для залучення користувачів. Може бути багато причин, чому ваш веб-сайт не реагує, але не всі вони стосуються лише візуального веб-дизайну. Якщо ви веб-дизайнер, переконайтеся, що ви працюєте з чудовим веб-розробником, щоб отримати найкращі адаптивні переходи з Інтернету на мобільний.

6. Гейміфікований дизайн

Google уже багато років випереджає цю тенденцію, але ми також бачимо більше гейміфікованих елементів у веб-дизайні в інших місцях. Невеликі взаємодії просто для розваги, які не служать жодній іншій меті, окрім залучення користувачів, що саме по собі є важливою метою!

Ці кумедні елементи дають користувачам Інтернету щось, що запам’ятається про вашу веб-сторінку, потенційно викликаючи їх знову, щоб продовжити взаємодію з сайтом. Все, що продовжує взаємодію користувачів, корисно.

7. Кінетична типографіка

Хоча музичні відео з кінетичною типографікою були в моді на YouTube, у сфері веб-дизайну існує тенденція кінетичної типографіки. Додавання руху до веб-дизайну дозволяє відображати більше інформації на невеликих ділянках і довше залучати вашу аудиторію.

Кінетична типографіка може заощадити місце на вашій веб-сторінці, дозволяючи розміщувати кілька поінформованих повідомлень в одній зоні, не перевантажуючись. Робота з технічними або UX авторами може допомогти відобразити фрагменти тексту, які анімуються, щоб відобразити більше інформації.

Використання кінетичної типографіки у веб-дизайні можна розглядати як стани наведення або наведення курсора в тексті, частину вашого головного зображення, коли користувачі вперше відкривають сторінку, або інтегровану з паралактичною прокруткою для багаторівневого досвіду на вашому веб-сайті.

8. Односторінкові веб-сайти та паралакс-скролінг

Ця тенденція містить багато елементів тенденцій, які ми обговорювали досі. Односторінкові веб-сайти корисні для малого бізнесу, особливо тому, що ви можете створити власний односторінковий веб-сайт за допомогою Canva.

Односторінковий стиль веб-дизайну найкраще підходить для простих веб-сайтів, які не потребують кількох меню чи чогось надто складного на екрані. Ви можете легко додати більше інформації за допомогою довшого прокручування, але розшифрувати інтерфейс нескладно.

У зв’язку з односторінковими веб-дизайнами ми також помітили багато паралаксового прокручування — можливо, ви відчули це, не знаючи його назви. Ви побачите це на веб-сайтах, які переміщують елементи з різною швидкістю та в різних шарах, коли ви прокручуєте сторінку вниз або вгору.

Цей ефект додає анімацію без зайвого відволікання. Його можна легко відтворити за допомогою адаптивного дизайну, оскільки сторінки телефону часто потрібно прокручувати. Він також пропонує гейміфікований характер, оскільки речі рухаються, зникають або зникають під час прокручування, і ви можете повернути їх назад, прокручуючи назад.

Ці тенденції веб-дизайну можуть залишитися тут

Хоча дизайнерів часто не заохочують включати трендові дизайни в елементи, які повинні мати довговічність, ці вісім тенденцій веб-дизайну залишаються сильними. Деякі можуть бути непостійними й тривати не довше року чи двох, як-от ностальгічні тенденції початку 2000-х років, але, зокрема, краща доступність, нескінченне прокручування та адаптивний дизайн, мабуть, усе тут, щоб залишатися найкращим у Інтернеті.

Якщо ви шукаєте натхнення, ці тренди чудово включите у свій веб-дизайн у 2023 році та пізніше.