Що таке веб-дизайн?

Більшість фізичних компаній останнім часом намагаються бути присутніми в Інтернеті, щоб розширити свою клієнтську базу та отримати кращий охоплення. Проте з тисячами веб-сайтів у кожній ніші справді потрібно більше, ніж проста присутність в Інтернеті, щоб перевершити конкурентів і створити довіру клієнтів. Один із найкращих способів досягти цього — розробити веб-сайт таким чином, щоб він був візуально приємним і захоплюючим, пропонуючи вашій аудиторії саме те, що вона шукає. Якщо вам цікаво, що таке веб-дизайн і які переваги він пропонує, ось усе, що вам потрібно знати.

Що таке веб-дизайн?

Веб-дизайн — це процес планування, концептуалізації та реалізації плану дизайну веб-сайту таким чином, щоб він був функціональним і забезпечував хорошу взаємодію з користувачем. Взаємодія з користувачем є центральною в процесі веб-дизайну. Веб-сайти мають набір елементів, представлених у спосіб, який полегшує навігацію. Веб-дизайн по суті передбачає роботу над кожним атрибутом веб-сайту, з яким взаємодіють люди, щоб веб-сайт був простим і ефективним, дозволяв користувачам швидко знаходити потрібну їм інформацію та виглядав привабливо. Усі ці фактори в поєднанні визначають, наскільки добре спроектовано веб-сайт.

Що роблять веб-дизайнери?

Веб-дизайнери створюють дизайн і макет веб-сайту за допомогою свого технічного досвіду та знань, зважаючи на вимоги клієнта. Вони глибоко розуміють UI (інтерфейс користувача) та UX (взаємодія з користувачем) і вправно використовують дизайнерські програми для створення візуальних елементів. Завдяки своїм навичкам і досвіду веб-дизайнери відображають ідентичність бренду в елементах дизайну веб-сайту.

Відвідувачі оцінюють свій досвід роботи з певним веб-сайтом на основі його естетики та інтуїтивно зрозумілої навігації. Тому веб-дизайнери використовують Adobe, CorelDraw, Inkscape та інші дизайнерські програми для створення анімації, графіки, значків, логотипів та інших елементів веб-сайту, щоб зробити його максимально інтерактивним. Веб-дизайнери також зосереджуються на творчій та візуальній стороні веб-сайту та дотримуються різних практик дизайну, таких як симетрія, колірні системи, пропорції тощо, щоб зацікавити відвідувачів. Крім того, вони працюють над шрифтами, розміщенням зображень і відео та створенням макетів за допомогою мов кодування.

Ключові переваги хорошого веб-дизайну

Хороший веб-дизайн може змінити спосіб спілкування вашого бренду з аудиторією. Організації більше, ніж будь-коли, зосереджуються на своєму веб-дизайні та шукають професійних веб-дизайнерів через очевидні переваги, які він може запропонувати. Деякі з цих переваг включають:

Вражаюче перше враження

Завдяки добре розробленому веб-сайту справити перше враження стане простіше. Для брендів все залежить від того, як потенційні клієнти або клієнти бачать свій бізнес, і це значною мірою залежить від того, як вони дивляться на свій веб-сайт. Ваш веб-сайт представляє ваш бренд, і коли ви зосереджуєтесь на веб-дизайні, це може допомогти вам справити переконливе та сильне перше враження.

Кращий рейтинг Google

У веб-дизайні є різноманітні елементи, які можуть підвищити рейтинг вашого сайту в Google. Деякі з цих елементів включають читабельність, зручність для мобільних пристроїв, швидкість веб-сайту, карти сайту, структуру URL-адреси та навігацію веб-сайтом. У хорошому веб-дизайні ці елементи включені у веб-сайт, що забезпечує кращу видимість як для вашої аудиторії, так і для пошукової системи.

Постійність бренду

Кілька ключових активів вашого бренду, таких як логотип, колірна схема та шрифти, можуть гарантувати, що ваша аудиторія запам’ятає ваш бренд і легко відрізнить його від тисяч інших. Професійний веб-дизайнер враховує всі унікальні аспекти вашого бізнесу та поєднує їх у вашому веб-сайті, щоб підвищити довіру до вашого бренду та відобразити послідовність.

Мінімізовані показники відмов

Якщо ваш веб-сайт захоплюючий і цікавий, він заохочує відвідувачів заглиблюватися глибше та досліджувати різні розділи веб-сайту. Подібним чином веб-сайт, який здається складним і важким для навігації, може спонукати відвідувачів вийти з нього за кілька секунд. Показники відмов також впливають на довіру та рейтинг вашого веб-сайту. Коли ваш веб-сайт розроблено для довшого утримання відвідувачів, ви можете уникнути передчасних виходів і мінімізувати показники відмов.

Ключові елементи веб-дизайну

Хороший веб-сайт – це той, який демонструє ретельний баланс між зовнішнім виглядом і функціональністю. Якщо ваш веб-сайт є естетично привабливим, але не може надати інформацію чи допомогти аудиторії з тим, що він шукає, естетика не може компенсувати брак функціональності, і навпаки. Таким чином, веб-дизайн складається з двох основних ключових елементів — естетичних або візуальних елементів і функціональних елементів, — які однаково важливі, щоб виділити ваш веб-сайт.

Візуальні елементи

Візуальні елементи об’єднуються та задають тему для вашого веб-сайту, що справляє великий вплив на відвідувачів, коли ви все робите правильно. Важливо, щоб кожен елемент доповнював один одного і виглядав гармонійно, а не хаотично. Візуальні елементи включають:

  • Шрифти
  • Кольори
  • Фігури
  • Макет
  • Ікони
  • Логотипи
  • Зображення
  • Відео

Функціональні елементи

Функціональні елементи мають велике значення для того, як пошукова система переглядає ваш веб-сайт. Однак вони виходять за рамки цього й також можуть впливати на досвід користувача. Деякі з основних функціональних елементів включають наступне:

  • Навігація: легкість доступу, яку ваш веб-сайт пропонує вашим відвідувачам для переходу до різних розділів веб-сайту
  • Взаємодія з користувачем: пропонування користувачам контролю за допомогою уникнення непотрібних спливаючих вікон, автоматичного відтворення відео чи перевантаження інформацією
  • Швидкість: забезпечення завантаження сторінки протягом кількох секунд
  • Структура сайту: систематична структура, яка зручна для навігації як для відвідувачів, так і для веб-сканера Google
  • Сумісність між пристроями

Веб-дизайн проти веб-розробки

Веб-дизайн і веб-розробка — два терміни, які часто використовуються як синоніми. Однак обидва вони означають дві різні речі, мають різні цілі та вимагають різного набору навичок для впровадження на веб-сайті. Веб-дизайн — це більше про емпіричну сторону веб-сайту, яка гарантує, що аудиторія вважає веб-сайт корисним, захоплюючим і привабливим. Він дуже інтуїтивно зрозумілий і базується на очікуваннях користувачів і використовує ці знання про очікування користувачів, щоб забезпечити чудову взаємодію з користувачем. З іншого боку, веб-розробка передбачає створення та підтримку веб-сайту за допомогою систем кодування, щоб веб-сайт працював без збоїв.

Що таке адаптивний веб-дизайн?

Адаптивний веб-дизайн – це техніка, яка використовується для внесення певних змін до веб-сайту, щоб він адаптувався до розміру екрана та орієнтації різних пристроїв. Веб-сайт, розроблений для більших екранів, не підходить для маленьких екранів, що створює незручності для глядачів. Тому останнім часом адаптивний веб-дизайн став дуже важливим фактором, який впливає на взаємодію з користувачем, оскільки люди використовують свої смартфони та планшети для перегляду веб-сайтів.

Висновок

Веб-дизайн та веб-розробка – дві області з великими кар'єрними перспективами у найближчому майбутньому.